Nieuws detail

Lees meer over de gezellige Dinnercauserie van 17 juni!

In het prachtige natuurkader van Hostellerie Mardaga te As en bij tropische temperaturen vond de achtste uitgave plaats van de traditionele OCO-dinner-causerie. Gastspreker van de avond was Vlaams Minister van Economie, Huisvesting en Buitenlandse Handel Jaak Gabriëls.

In zijn voorwoord heette de Voorzitter de 65-koppige ledengroep welkom en in zonderheid de Minister uit het naburige Bree. Bij de inleiding van de spreker alludeerde de voorzitter ludiek o.a. op het bezoek van de Minister aan Japan naar aanleiding van het WK voetbal en over diens tennis als hobby.

In zijn enthousiast betoog anticipeerde Jaak Gabriëls gevat op deze uitlatingen door te stellen dat het sterk aangewezen is dat een land zich weet te verkopen via o.a. figuren als Kim Clijsters en dat het oog voor detail, tekenend voor een land als Japan, van uitzonderlijk belang kan zijn in de onderhandelingen voor een eventuele samenwerking.

In een boeiende uiteenzetting waarbij de spreker zijn vlotte taalvaardigheid vanuit zijn diepste binnenste aan het publiek overbracht, trachtte hij de aanwezigen te overtuigen om meer te geloven in eigen kunnen bij het aanknopen van nieuwe zakenrelaties en het veroveren van nieuwe afzetgebieden. Vooral op gebied van marketing schieten wij daadwerkelijk tekort en kunnen wij nog aardig wat opsteken van bijvoorbeeld onze noorderburen. Het voorbeeld van de lege en de volle doos sprak bij eenieder tot de verbeelding en leidde tot de nuchtere vaststelling van een gemis aan verkoopfilosofie bij de doorsnee Vlaming.

Verder beloofde de Minister een aantal budgetten vrij te maken voor de dynamische ondernemers via allerlei steunmaatregelen en dit in een bijzonder vriendelijk administratief kader. Zo zal de oprichting van Het Huis voor de Vlaamse Economie op diverse lokaliteiten in het land de motor moeten worden van een steeds groeiende en vernieuwende Vlaamse economie. Hij benadrukte tevens de noodzaak gebruik te maken van al deze faciliteiten teneinde een up to date beleid te voeren inzake economische expansie temeer omdat België en ook Vlaanderen voor 80 procent export gericht zijn en naar de toekomst toe, gezien het ontbreken van primaire grondstoffen, de know how een niet te onderschatten exportproduct zal zijn.

Tot slot beantwoordde de Minister, intussen drijfnat van de zwoele zomertemperaturen en zijn enthousiast engagement, nog een aantal publieksvragen alvorens zich op weg te begeven naar weer een andere bestemming om zijn rotsvaste overtuigingen over te brengen.

Klik hier om de foto's te bekijken!