Nieuws detail

Persbericht werkbezoek van Patrick Dewael

OPGLABBEEK 20/03 (BELGA) = Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open Vld), bevoegd voor private veiligheid, heeft dinsdag het project consortiumbewaking in de gemeente Opglabbeek een mooi voorbeeld van een geslaagde publiek-private samenwerking inzake veiligheid genoemd, dat navolging verdient.

Dewael zei dat tijdens een bezoek aan het initiatief van extra bewaking tijdens de nacht en in het weekend op bedrijventerreinen, georganiseerd door de gemeente Opglabbeek, de lokale politie van de zone Genk-As-Opglabbeek-Zutendaal, de bewakingsfirma Securitas en de Ondernemersclub Opglabbeek. Volgens de minister verdient het project zeker navolging, op voorwaarde dat er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan, zoals duidelijke afspraken met de lokale politie.

De werkgroep consortiumbewaking in Opglabbeek werd in 1997 opgericht na een golf van diefstallen, pogingen tot inbraak en vandalisme op de bedrijventerreinen in Opglabbeek. Na tien jaar werking kan het project bijzonder goede resultaten voorleggen. Zo ging het aantal effectieve inbraken en pogingen tot inbraak zienderogen achteruit en werd een aantal misdrijven met de hulp van de bewakingsfirma opgelost door de politie. Voorzitter Luc Noten van de Ondernemersclub Opglabbeek zei dat de consortiumbewaking momenteel kan rekenen op een aansluitingsgraad van 47 procent, een percentage dat volgens hem veel te laag ligt. Om het aantal deelnemende bedrijven te verhogen, gaan de initiatiefnemers overstappen naar een tariefsysteem met een grotere diversiteit. De kostprijs varieert dan, op basis van de bebouwde oppervlakte, van 50 tot 325 euro per maand. In zijn toespraak wees Dewael er nog op dat de overheid deze legislatuur al heel wat inspanningen deed op het vlak van beveiliging van bedrijven. Zo kunnen ondernemers al enkele jaren genieten van een verhoogde fiscale aftrek inzake investeringen om lokalen te beveiligen. De procedure voor de verhoogde fiscale aftrek voor beveiligingsmaatregelen zal dit jaar nog aantrekkelijker en eenvoudiger gemaakt worden, zo kondigde Dewael aan. De minister denkt eraan het huren van diensten van private bewakingsfirma's door bedrijven mee op te nemen in het pakket van fiscale maatregelen van de overheid en gaat dit voorstel voorleggen aan de minister van Financiën. Dewael wees er ook op dat gezamenlijke initiatieven, zoals consortiumbewaking, de tarieven voor bewaking aanzienlijk kunnen drukken. Inzake de uitvoering van de camerawet wil Dewael standaardaangifteformulieren laten ontwerpen om de regels inzake cameratoezicht en respect voor de privacyrechten van burgers eenvoudiger, duidelijker en gebruiksvriendelijker te maken, zo luidde het nog./.FUL/LIM