Nieuws detail

Verkeersproblematiek op het Industrieterrein

Sinds enkele maanden is er op sommige plaatsen op ons industrieterrein overlast omwille van het parkeren van vrachtwagens langs de weg.
Dit is oa het geval aan Scania, na het knippen van de weg.
Er waren reeds meerdere contacten tussen de gemeente en OCO aangaande deze problematiek.
De bedoeling is om naar het model van Genk een oplossing uit te werken (www.mcgenk.be) :
  • Enerzijds het uitvaardigen van een parkeerverbod op ons industrieterrein (stilstaan is enkel toegestaan voor laden en lossen)
  • Parkeerplaatsen en/of bestaande alternatieven aanbieden aan de vrachtwagenchauffeurs.

De gemeente gaat OCO kortelings uitnodigen om deze bovenstaande punten samen met de politie te bespreken.

Voor wat betreft het aanbieden van parkeerplaatsen is de gemeente momenteel een drietal pistes aan het bekijken :
  • Er is een eerste contact geweest met Machiels om het parkeerterrein tegenover hun hoofdingang te mogen gebruiken. Dit zal echter geen lange termijn oplossing bieden.
  • De gemeente zou mits een uitgave en goedkeuring ruimtelijke ordening, tijdelijk verhardingen kunnen aanleggen op het perceel achter de Bewel om een draaicirkel te voorzien en om zo een beperkt aantal vrachtwagens te laten parkeren. Wat de gemeente doet twijfelen zijn de kosten, de afvaltroep (draait gemeente op voor afvalkost van buitenlandse chauffeurs), het aantrekken van nog meer vrachtwagens en vooral wat indien straks bij terug afgraven van de grond blijkt dat er vervuiling van mazout zou zijn en een sanering zich aandient.
  • Voorstel vanuit OCO was om de parking achter Didden (kruising Weg Zwartberg en Rondpunt tegenover de zwarte berg) als parkeerplaats te laten fungeren. Antwoord van de gemeente op dit voorstel is dat dit momenteel moeilijk haalbaar is. De bedoelde parking is van Agentschap wegen en verkeer. Er is hierover een toezegging van reeds jaren geleden (doch de budgetten bij wegen en verkeer ontbraken) om deze parking volledig op te maken en daarna over te dragen aan de gemeente. De burgemeester heeft kortelings een afspraak met betrokkenen in een ander dossier en gaat naar de stand van zaken vragen.
De gemeente benadrukt dat ze zeker willen vermijden dat welke oplossing ook wordt uitgewerkt, deze niet gaat dienen als gratis alternatief voor vrachtwagens die in Genk wel moeten betalen.
De gemeente krijgt signalen door dat de meeste vrachtwagens hier namelijk niet thuishoren.

Er wordt dus aan een oplossing gewerkt. Oco rekent er ten zeerste op dat deze er snel zal komen.
WM